20 Ağustos 2011 Cumartesi

Gizemli Bayan D ya da 8.5 Numaralı Tektaş











Bayan D'yi tanımıyorum. Ama onun için çok özel bir tektaş ısmarlamaya gelen adamı tanırım. Çok sevgili ve zarif parmaklı bir arkadaşı ile geldi, tektaş istediğini söyledi. Taş özel olmalıydı, mesela siyah bir elmas....ya da konyak rengi bir pırlanta... Incecik parmaklı kadına Amsterdam gezisinde evlilik teklifinde bulunacaktı, herşey gizlice yürütülmeliydi, kızın parmaklarını ölçme şansımız yoktu ama çok inceydiler. Mesela....siparişi vermeye gelirken yanına kattığı arkadaşınınki gibi...9, 8.5, 9.5...ama hangisi? Kuyumcu içgüdülerime güvenerek ben karar vermeliydim. Yüzüğü yapmaya başladım: kare teller haddeden çekildi, büküldü, gümüş prototip yapılacaktı. Taşa tam ölçüsünde bir yuva, sonra yüzük koluna güzelce kaynayacak, müşterinin onayı alınacak. Hepimiz heyecanlıyız, bir Bond operasyonu daha...Hah, tamam, sevdiler! Şimdi beyaz altından aynısı yapılacak, yuvası oturtulacak ve taş mıhlanacak! Cila, temizlik....ve....yüzük hazır. Şu anda bir bavulda, kadife kutusunda dinleniyor olmalı. Pazartesi günü ışığa çıkacak, bir teknede, o malum EVET'i duymak için. Ayrıntıları çok ama çoook merak ediyorum! Yüzüğün son halini yayınlamaya sıra geldiğinde belki bunları da paylaşabilirim, kim bilir?

17 Ağustos 2011 Çarşamba

Aşkımızın Nişanesi





Nasıl başladı anımsamam. Uzunca bir süredir söz, nişan yüzüğü tektaş derken epey yüzük dövdüm. Hep bir hafif heyecan, yetişti mi...yetişecek mi...sürpriz ise parmağına olacak mı. Diyebilirim ki, buna bayılıyorum. Türkan Şoray'lı filmlerde ağlayan bir kadınım, evleniyoruz yüzük lazım diye geldiklerinde de tepkisiz kalamıyorum işte.

Benim tektaşım mı? Henüz bitmedi!

9 Ağustos 2011 Salı

Dostlarla Buluşma






Kendi işlerim bir yana, NEW RINGS kitabını ilk elime aldığımda işlerini burada basılmış görmekten tatlı bir heyecan duyduğum dostlar oldu...Evet, bazılarını tahmin ediyordum, Michael Berger'in kinetik yüzüklerini kim dahil etmezdi bu güzel projeye? Hele ki Çağdaş Takı'da yeni eğilimleri takip edecek isek...Arata Fuchi'nin gümüş ve altın tozuyla oluşturulmuş yüzeylerine ne demeli?

Yakın zamanda Genova'da bir araya geldiğim dostum "demirin efendisi" Janos Gabor Varga henüz kitabı görmemişti...benim ise en sevdiğim işlerinden birinin elemeye gönderildiğinden haberim yoktu. Ona altın ve demir ile yaptığı yüzüğün kitapta nasıl güzel göründüğünü anlattım!

8 Ağustos 2011 Pazartesi

Meraklısına Tavsiye Kitaplar





Haziran ortasında Facebook'ta gördüm: kitap nihayet yayınlanmış! Benim için çok özel, işlerimin yer aldığı ilk uluslararası yayın. Henüz yayına hazırlık aşamasında olup da tatlı tatlı kaşıntılara sebep olan sıradaki kitapları bir kenara bırakalım.
NEW RINGS 500+ DESIGNS AROUND THE WORLD adıyla yayınlanan bu kitap Barcelona'da yaşayan takı sanatçısı Nicolas Estrada'nın bir girişimi. JOYA 2009 Çağdaş Takı Haftası'na katıldığım esnada bana projeden bahsetmiş ve katılmam için davet etmişti.
Tasarımlarını çok severek takip ettiğim Arata Fucki, Rana Mikdashi, Giovanni Corvaja, Michael Berger ve Janos Gabor Varga'nın işlerini burada görmek beni iyice keyiflendirdi.
Gelelim benimkilere: Fotoğraflarını yukarıda sırasıyla veriyorum. Kara Kraliçe IKSV'de sergilendiği sırada bir hanıma eşi tarafından evlilik yıldönümünde hediye edildi. Kara Kral Marmaris Selimiye'de tatil yapan bir tasarımseveri bekliyor. Sevgili Keriman Üzen'in Losta'sında.Güzel Prenses iki kopya yapıldı, biri Adana'ya diğeri Birleşik Devletlere gitti.Demir Gül ve Cesur Şövalye benim koleksiyonumdan, benzerleri yok. Unutmadan, kitabın küpe versiyonu için hazırlıklar başladı, bakalım küpelerimizi de sevecekler mi?

6 Ağustos 2011 Cumartesi

Çok Zaman Oldu!

Sevgili blogum, seni çok ama çok ihmal ettim. Atölyede seni haberdar etmediğim pek çok şey oldu: işler, karma sergiler, kitap yayınları, yurtdışı fuarları...

En iyisi özetleyeyim:

2008 yılı, atölyenin yeni kurulduğu, epey yaratıcı enerjiyle dolu bir yıldı. Genç ve hareketliydik ve de miniktik.

2009'da ilk defa ekip büyümeye başladı. Lizbon'da Contatto Diretto takı okulunda okuyan Catarina baharını atölyemizde çalışarak ve öğrenerek geçirdi. Atölye alanı genişledi. Eşim İlker'le bir araya geldik, atölye yüzünden ve iş yapma bahanesiyle.

Galata Tasarım Festivali'ne katıldık. İkinci ve ne yazık ki sonuncusu yapıldı.

Eylül ayı, JOYA Barcelona Çağdaş Takı Haftası zamanıydı. Bunun için bütün yaz hazırlıklarla geçti. Güzel işler de çıktı.

JOYA sırasında, Rana Mikdashi, Liana Patithis, Magali Anijdar, Michael Berger, D'Terra kızları, Klimt02 ile stand arkadaşı olduk, bazıları ile dosluğumuz devam etti.

Hemen artesindeki San Sebastian yolculuğu beni İspanya'daki ilk temsilci galerimle kavuşturdu.

2010 yılı da yenilenme ve hareket ile başladı, İstanbul'daki kuyumculuk dünyasında araştırmalar yapmak üzere School of Jewellery Design Hanau'dan yetişme Funda Mutlu aramıza katıldı.

Şenay Akın Atölye, Martha's Vinyard adasında bulunan Studio Blue Moon ile çalışmaya başladı. Sahibesi Ellen Wolfe yaratıcı bir "kuyum insanı" ve zevkli bir galeri sahibesi. En gözde parçalarımızı aldı ve gitti, çok değil ama biraz üzüldük :)

Açıkhava festivalleri, tasarım şenliklerine hazırlandık, çok yorulduk...

Atölye dar gelmeye başladı....
2011 taşınma ile başladı. Çemberlitaş'ın en yeşil, en püfür püfür esen sokağında, 40'lı yıllardan kalma Ayberk Apartmanı'ndayız artık!

Başlıbaşına bir yazıya konu olmayı hakeden yeni mekanımızı gelecek yazıya sakladım.

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More